Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2017

Dood aan de mythe van de supervrouw

Karen Vintges

Waarom heeft het feminisme het zo moeilijk in tijden van neoliberalisme? Vrouwen moeten voldoen aan absurde eisen. Simone de Beauvoir en Michel Foucault kunnen helpen, stelt politiek filosoof Karen Vintges. 

Laatst sloeg ik een vrouwenblad open, de Flair, en snelde de koppen. Een kleine greep: ‘Tien tips voor de grote digitale schoonmaak’, ‘Consuminderen met het 100-dingenproject’, ‘Vijf adviezen voor een bright smile’, ‘Vier tips voor een winterproof huid’, ‘Hoe krijg je rust, reinheid en regelmaat in je huis en in je hoofd?’. Op de cover staat ‘lekker lezen’, maar alleen na het doorbladeren was ik al tamelijk uitgeput.
 
Ik pakte een ander vrouwenblad, de CosmoGirl. Dat opende met een pagina vol activeringsleuzen ‘om jezelf een dagelijkse boost te geven’: ‘you can’, ‘you should’, ‘you will’, ‘dare to be fabulous’ enzovoort. Op de cover: ‘#GIRLBOSS. Zo run jij je eigen bedrijf’, en: ‘Behaal je life goals, coolste bucketlist ever.’
 
Ook internet biedt vrouwen een overvloed aan soortgelijke tips and tricks. Talloze bloggers/vloggers en influencers adviseren zelftechnieken voor het bereiken van beauty, happiness en succes, en hoe die in een paar stappen te fixen. Maar wat is hier eigenlijk de boodschap? Ik focus in dit verband op vrouwen en meisjes in de westerse wereld. Het idee bestaat dat zij hier al bevrijd zijn, op wat lastige obstakels na, zodat feminisme alleen een westers exportproduct is naar ‘andere culturen’. Maar de verhoudingen tussen culturele contexten liggen in dit opzicht horizontaler dan de standaardopvatting wil, zoals ook de wereldwijde #metoo-campagne laat zien. Voor een diagnose van wie wij zijn vandaag de dag, en vooral wie vrouwen zijn, is volgens mij het denken van de twee filosofen Simone de Beauvoir en Michel Foucault onmisbaar.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden