Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2020

Spoedcursus Kant

Maarten Meester
filosoof, literatuurwetenschapper, publicist

Alles wat u altijd al wilde weten over Immanuel Kant maar niet durfde te vragen. Filosofiedocent en Kantkenner Maarten Meester zet het voor u op een rijtje.

Doel: verlichting

Wees autonoom, leert Kant. Stel jezelf (autos in het Grieks) de wet (nomos). In principe kan iedereen dat, omdat je als mens intellectuele capaciteiten bezit, de rede. Toch waren Kants tijdgenoten heteronoom: zij lieten zich de wet door anderen dicteren: de kerk, de adel en de traditie. Het ‘uittreden uit de onmondigheid’ die de mens ‘aan zichzelf te wijten heeft’ noemde de filosoof verlichting.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden