Home IJzeren Lijst IJzeren Lijst 2. Kritik der reinen Vernunft van Immanuel Kant
IJzeren Lijst

IJzeren Lijst 2. Kritik der reinen Vernunft van Immanuel Kant

Door Alexandra van Ditmars op 09 januari 2015

‘Wat kan ik weten?’, vraagt de Duitse filosoof Immanuel Kant (1724-1804) zich eind achttiende eeuw af. Hij besluit op zoek te gaan naar de betrouwbaarheid en de grenzen van onze kennis. Zijn bevindingen zetten de wereld op haar kop: het gaat er niet langer om hoe zij is, maar om hoe wij haar zien. Op nummer twee van de IJzeren Lijst: Kants Kritik der reinen Vernunft (1781).

De Kritik der reinen Vernunft – vertaald als Kritiek van de zuivere rede – maakt van Kant de meest invloedrijke filosoof van de moderne tijd. Toch gooit de moeilijkheidsgraad van het werk bijna roet in het eten: het krijgt eerst weinig weerklank, omdat bijna niemand begrijpt waar Kant het precies over heeft. Daarom geeft hij twee jaar na verschijning Prolegomena uit, een ‘vooroefening’ voor de lezer voordat deze aan de Kritiek begint. Ook herschrijft Kant voor de tweede uitgave van de Kritiek de meest ontoegankelijke gedeelten. Het blijft een omvangrijk en moeilijk werk, maar gelukkig maken de verhelderingen het toch een stuk begrijpelijker – met een filosofische aardverschuiving als gevolg.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.