Artikelen geschreven door Maarten Meester


‘Door eenzijdig Europees denken hebben we nu een zombie-mensheid’
We moeten de dominantie van het westerse denken doorbreken, vindt Ailton Krenak. ‘Denken is een interactie tussen alles wat er is.’


Bruno Latour: de grensverleggende denker
Ook dieren en natuurgebieden hebben belangen, vond Bruno Latour. Hij pleitte voor een nieuwe relatie tussen mens en planeet.


De vrijheid van het onvoorspelbare
Hoe speelser een cultuur, hoe gezonder, vond Johan Huizinga. Ook in onze samenleving wordt deze gedachte weer toegepast in sport, spel en opvoeding.


De horkerige logicus
Saul Kripke had revolutionaire ideeën over het verschil tussen mogelijk en noodzakelijk. Met zijn persoonlijkheid maakte hij minder indruk.


‘Dankzij Latour ontstond een ecologische klasse’
Niet alleen mensen hebben belangen, maar vissen, stoelen en virussen ook. Die boodschap bracht de Franse filosoof Bruno Latour.


Met zijn mogelijke werelden vernieuwde Saul Kripke (1940-2022) de logica
De op 15 september overleden Saul Kripke is van ‘nauwelijks te overschatten’ betekenis voor de filosofie, zegt Barteld Kooi, logicus aan de Rijksuniversiteit Groningen.


De seksbeluste vrijheidsdenker
De Franse schrijver Markies de Sade (1740-1814) was al in zijn eigen tijd controversieel, maar bleef strijden voor zijn verlichtingsidealen.


De literaire wetenschapsfilosoof
De Franse filosoof Michel Serres wilde de zachte wetenschappen harder maken en de harde zachter. En een contract met de natuur sluiten.


Jos Kessels: ‘We zijn nu eenmaal blind voor onze blinde vlekken’
Praktische filosofie helpt bij het zoeken naar nieuwe ideeën, laat Jos Kessels al jaren zien. Hij legt uit hoe je echt moet filosoferen.


‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’
Zoveel mogelijk geluk voor zoveel mogelijk mensen: zonder John Stuart Mills Utilitarianism (1861) zouden we daar niet zo overtuigd van zijn.


Karen Armstrong: ‘We zijn ons respect voor het heilige verloren’
Filosofie is medeverantwoordelijk voor de ecologische crises, stelt religiewetenschapper Karen Armstrong. Dankzij filosofen zijn we de natuur steeds meer als een machine gaan beschouwen, met alle gevolgen van dien. Om daar iets tegen te doen, moeten we weer ontzag krijgen voor het heilige.


Leven en werk van René Descartes
Zo beroemd als de twijfelende denker René Descartes nu is, zo verguisd werd hij vroeger door de kerk.