Artikelen geschreven door Maarten Meester


Je bent pas vrij als je kunt willen wat je wilt, toonde Harry Frankfurt
Op 16 juli 2023 overleed Harry Frankfurt. De filosoof zorgde met zijn theorie van meerdere orde-verlangens voor een doorbraak in het vrije-wildebat.


Herbert Marcuse, de zinderende zwartkijker
De Duitse filosoof Herbert Marcuse (1898-1979) redeneerde dat de vrijheid in het Westen een illusie was en onze verlangens onecht.


Anna Maria van Schurman, de academische feminist
Anna Maria van Schurman was de eerste Nederlandse vrouw die mocht studeren. Ze betoogde dat alle vrouwen wetenschap kunnen beoefenen.


Hans Jonas, de tovenaarsleerling van Heidegger
De Duitse denker Hans Jonas (1903-1993) was een student van Heidegger. Hij ontwikkelde een filosofie die meer hoop biedt dan die van zijn leermeester.


Het leven en werk van Hannah Arendt
Hannah Arendt (1906-1975) probeerde de wereld al denkend te doorgronden. Een overzicht van haar leven en werk aan de hand van vier ideeën.


‘Door eenzijdig Europees denken hebben we nu een zombie-mensheid’
We moeten de dominantie van het westerse denken doorbreken, vindt Ailton Krenak. ‘Denken is een interactie tussen alles wat er is.’


Bruno Latour: de grensverleggende denker
Ook dieren en natuurgebieden hebben belangen, vond Bruno Latour. Hij pleitte voor een nieuwe relatie tussen mens en planeet.


De vrijheid van het onvoorspelbare
Hoe speelser een cultuur, hoe gezonder, vond Johan Huizinga. Ook in onze samenleving wordt deze gedachte weer toegepast in sport, spel en opvoeding.


Saul Kripke, de horkerige logicus
Saul Kripke had revolutionaire ideeën over het verschil tussen mogelijk en noodzakelijk. Met zijn persoonlijkheid maakte hij minder indruk.


‘Dankzij Latour ontstond een ecologische klasse’
Niet alleen mensen hebben belangen, maar vissen, stoelen en virussen ook. Die boodschap bracht de Franse filosoof Bruno Latour.


Met zijn mogelijke werelden vernieuwde Saul Kripke (1940-2022) de logica
Saul Kripke is van ‘nauwelijks te overschatten’ betekenis voor de filosofie, zegt Barteld Kooi, logicus aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Markies de Sade, de seksbeluste vrijheidsdenker
De Franse schrijver Markies de Sade (1740-1814) was al in zijn eigen tijd controversieel, maar bleef strijden voor zijn verlichtingsidealen.