Plichtethiek – betekenis
De plichtethiek, ook wel bekend als deontologie, is een ethische stroming. De morele juistheid van een handeling wordt volgens de plichtethiek bepaald door de mate waarin die voldoet aan een norm en intentie. Het zijn niet de gevolgen van de handeling die de handeling juist maken, zoals de ethische theorie van het utilitarisme stelt.
De plichtethiek wordt vooral geassocieerd met de filosoof Immanuel Kant, die schrijft dat de mens om juist te handelen zichzelf aan de hand van de rede morele wetten zou moeten opleggen. Daarvoor bedacht Kant de categorische imperatief: ‘Handel zo dat je zou kunnen willen dat de maxime van je wil altijd tegelijk als principe van algemene wetgeving geldt.’ In andere woorden, handel zo dat al je handelingen gestandaardiseerd kunnen worden tot een algemene wet.
Meer lezen over ethiek? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten


Categorische imperatief
Hoe formuleren we een publieke moraal? Volgens ethicus Frans Jacobs moeten we daarvoor te rade gaan bij Immanuel Kant.


Close Reading: Kant maakt liegen onmogelijk
Mogen we ons uit een situatie van verlegenheid helpen met een leugentje om bestwil? Immanuel Kant wijst het streng van de hand.


In harmonie met de morele wet
Natuurrampen beïnvloeden onze leefstijl niet aangaande het klimaat, meent Tim Miechels. De categorische imperatief van Immanuel Kant wel.


Spoedcursus: Kant
Alles wat u wilde weten over Immanuel Kant maar niet durfde te vragen. Filosofiedocent en Kantkenner Maarten Meester zet het op een rijtje.