Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2018

Ouders, durf te schipperen!

Stine Jensen en Frank Meester

Veel ouders zijn onzeker over de koers die ze moeten volgen in de opvoeding. Filosofen Frank Meester en Stine Jensen stellen dat die onzekerheid juist iets is om te koesteren. Plus: opvoedtips uit de filosofie.

Talrijke boeken van opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld: we zijn geneigd om onze kinderen te veel te verwennen. Opvoeddeskundige en auteur van Het verwende kind syndroom (2012) Willem de Jong spreekt van ‘tefal-jongeren, het kleine-keizersyndroom’. Het fenomeen beperkt zich niet tot Nederland; in Canada heet het The Pampered Child Syndrome en in Australië Teenage Affluenza. De Vlaamse filosoof Paul Verhaeghe constateert hetzelfde probleem in zijn veelbesproken boek Autoriteit (2015). Na de teloorgang van het geloof, het vanzelfsprekende vaderlijke gezag en het respect, is autoriteit een probleem geworden. Ouders zijn hun vanzelfsprekende gezag kwijtgeraakt, en dat heeft ernstige maatschappelijke gevolgen: een generatie ongeduldige, depressieve en faalangstige kinderen leert niet om verantwoordelijkheid te nemen. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Merlijn Doomernik

Maar er is ook een tegengeluid. Nederlandse kinderen rollen steevast als de gelukkigste kinderen ter wereld uit de bus, en dat zou juist komen doordat ze op gelijke voet met hun ouders verkeren. Nederlandse kinderen geven aan dat ze mogen meepraten en dat ze zich daardoor gehoord en gezien voelen. Als het Verlichtingsidee van de achttiende-eeuwse filosoof Immanuel Kant ‘je bevrijden uit onmondigheid’ ergens heeft postgevat, dan is het wel in Nederland, en dat is niet iets om over te somberen, maar iets om te koesteren, want mondigheid maakt gelukkig. Omringende landen vragen zich af hoe de Nederlanders het voor elkaar krijgen. Engelse kranten (Engeland eindigt als 13de van de 16 onderzochte landen) staken de loftrompet over het stressvrije opvoeden van de Nederlandse ouders, en lardeerden hun artikelen met mythische beelden van schattige blonde krullenbollen in een tulpenbollenveld. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden