Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2021

Opvoeden tot vrijheid

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Volgens Kant gaat opvoeden niet zonder dwang, maar hij wil voorkomen dat kinderen hun spontaniteit verliezen. Anders worden ze nooit vrij en autonoom.

Opvoeding,’ stelde verlichtingsdenker Immanuel Kant (1724-1804) ruim 200 jaar geleden, ‘is het grootste probleem en de moeilijkste opgave voor de mens.’ Kants inzet was dan ook hoog: kinderen opvoeden tot autonomie. Dat valt te lezen in zijn boek over opvoeding uit 1803, dat nu in een Nederlandse vertaling is verschenen: Over pedagogiek.

In zijn ambitie om kinderen op te voeden tot autonomie verschilde Kant niet van hedendaagse ouders. Ook die willen dat hun kinderen onafhankelijke volwassenen worden die in staat zijn tot ‘zelfsturing’, zo luidt de conclusie van het onderzoek Waardenwijs (2019) van de Universiteit voor Humanistiek. En precies dat doel van autonomie maakt opvoeden zo moeilijk, betoogt Kant. ‘Een van de grootste problemen bij de opvoeding is hoe men de onderwerping aan de wettelijke dwang kan verenigen met het vermogen om van zijn vrijheid gebruik te maken. Immers, dwang is nodig! Hoe cultiveer ik vrijheid onder dwang?’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden