Artikelen geschreven door Frank Meester


Skye Cleary: ‘Authenticiteit is geen zoektocht naar jezelf’
Het gaat niet om wie je bent, maar om wie je wilt worden, volgens Simone de Beauvoir. Skye Cleary ziet in haar een gids voor het goede leven.


Klaas ten Holt: ‘De mens wil het goede doen, maar is niet doortastend’
Schrijver en componist Klaas ten Holt schreef de roman De goede dood, over een huisarts die terechtkomt in een onheilspellend dorp.


Cognitiewetenschapper Jelle Zuidema vraagt zich af of muziek zich verspreidt als virus
De wiskundige modellen die verspreiding van virussen beschrijven, kunnen ook op muziek worden toegepast, stelt onderzoek. Cognitiewetenschapper Jelle Zuidema vraagt zich af of muziek zich verspreidt van mens op mens als een virus, of via de radio.


‘Neanderthalers konden al kunst maken’
Recent onderzoek laat zien dat neanderthalers grotschilderingen maakten. Cultuurfilosoof Robin van den Akker vraagt zich af of je die schilderingen wel kunst kunt noemen.


Waarom vaccinatieplicht een slecht idee is
In de dictatuur Turkmenistan is er een vaccinatieplicht voor de gehele bevolking. Dat durven de meeste andere landen niet aan. Toch is er in Frankrijk een plicht voor zorgpersoneel op handen en zijn er in de Verenigde Staten verschillende bedrijven die vaccinatie verplicht stellen voor hun werknemers. Is het een goed idee, zo’n vaccinatieplicht?


‘Er is behoefte aan goede fictie over het weer’
Wat hebben we nodig om in actie te komen tegen de toekomstige klimaatramp? Niet alleen cijfers en grafieken, maar ook fictie en zelfs sofisterij, stelt voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos. Hij schreef er een boek over: Meteosofie. Beeld Alamy Dat een filosoof een boek over het weer schrijft,… Read More


Alleen maar helden
Frank Meester was op zijn achttiende onder de indruk van het filosofisch epos De pest van Albert Camus. Nu leest hij het anders.


‘Veel mannen voelen zich gecastreerd’
Ambulancebroeders worden aangevallen, leraren hebben geen gezag meer. Psychoanalyticus Frank Koerselman pleit voor herstel van de vaderlijke autoriteit. Wat kan ik weten? ‘Mijn boek Ontvadering gaat over het gebrek aan vaderschap binnen het gezin en over het gebrek aan autoriteit in de hele samenleving. Als ik vertel dat er… Read More


‘De ander kan gelijk hebben’
Alicja Gescinska schreef het essay van de Maand van de Filosofie en houdt een pleidooi voor waarachtigheid in een tijdperk van nepnieuws. ‘De leugen en de waarheid zijn geen tegenpolen.’


‘De mens is een satirisch dier’
Ons politieke systeem zit ingewikkeld in elkaar. Om het gezond te houden moeten we er grappen over maken, vindt Peter Wierenga, schrijver van Raak!, over de rol van satire.


Marleen Stikker: ‘We zitten diep in de ellende’
Giganten als Google en Amazon hebben de online wereld stukgemaakt, schrijft internetpionier Marleen Stikker. Maar juist doordat het zo’n puinhoop is, hebben we kans om orde op zaken te stellen.


Alessandro Baricco: ‘Leven is tegenwoordig spelletjes spelen’
Volgens de Italiaanse schrijver en filosoof Alessandro Baricco leven we in een uniek tijdperk. ‘De Game vraagt om een nieuw politiek en economisch systeem.’