Home Vrouwelijke denkers Ook vrouwen hebben rechten
Vrouwelijke denkers

Ook vrouwen hebben rechten

Door Marije de Vries op 19 maart 2013

04-2004 Filosofie magazine Lees het magazine
Mary Wollstonecraft (1759-1797) zag in het liberalisme een kans voor vrouwen. Maar tegelijkertijd bekritiseerde ze fel allerlei liberale paradoxen: vrijheid voor allen blijkt niet voor iedereen te gelden, en leidt tot grote sociale ongelijkheid.
 
Ze wisten het zeker, de Verlichte mensen  in de zeventiende en achttiende eeuw. Het verstand zou voortaan de boventoon moeten voeren en de staat moest de mens zijn vrijheid en andere ‘natuurrechten’ teruggeven. De adel zou van de nieuwe ideeën niet profiteren, de koning en geestelijkheid ook niet. Zij hadden eeuwenlang hun macht verkregen via ‘God’, maar de nieuwe ‘Verlichte God’ liet de mensen voortaan zelf beslissen wie zij als hun leiders zagen. Of, zoals een van de grondleggers van het liberalisme, John Locke (1632-1704), schreef: ‘All men are equal, they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness’. Degene die door de rede bevrijd zou moeten worden, was dan ook ‘het individu’ – volgens de filosofen moest deze loskomen van de drukkende invloed van de ouderwetse staat.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.