Empirisme – betekenis
Het empirisme is een filosofische stroming die stelt dat kennis uitsluitend op basis van waarneming wordt verkregen. De zintuiglijke wereld staat dus centraal in empiristische kennistheorieën. Tegenover het empirisme staat het rationalisme, de stroming die beweert dat kennis enkel gebaseerd kan zijn op het denken of de rede.
Francis Bacon staat bekend als de grondlegger van de empiristische stroming. Andere grote denkers in deze traditie zijn David Hume, John Locke en John Stuart Mill. Immanuel Kant probeerde de empiristische en rationalistische stromingen in zijn Kritiek van de zuivere rede tot elkaar te brengen, door te laten zien dat zintuiglijke kennis niet zonder de rede kan, en andersom.
Meer lezen over kenleer? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Aristoteles ontleedt de wereld
Aristoteles keek naar de wereld als een bioloog. Op Lesbos ontleedde hij inktvissen, zoekend naar de ziel van de natuur.
John Locke: denk als een rebel
Met de vrijheid van denken en spreken komt de plicht om ook goed na te denken, waarschuwde John Locke. En dat is lastiger dan je denkt.
Hume, de stierenmelker
Hume zag de mens als een ‘gefragmenteerd wezen’, een mensbeeld dat pas in de twintigste eeuw weer zou opkomen.
De wereld zien is haar veranderen
Volgens Immanuel Kant zitten de rationalist en de empirist er allebei naast: zintuiglijke kennis kan niet zonder de rede, en andersom.