Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2021

Filosofie van de liefde

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Filosoof en romancier Iris Murdoch onderzocht hoe je een goed mens kunt zijn. Haar ethiek draait niet alleen om handelingen of wilsbesluiten, maar ook om waarnemingen, gevoelens en gedachten. Liefde staat voor haar centraal.

Ik heb Jean-Paul Sartre ontmoet!’ schreef de 26-jarige Iris Murdoch (1919-1999) in 1945 aan een vriend. Op 24 oktober van dat jaar gaf Sartre in Brussel een lezing over het existentialisme – een paar dagen voor hij in Parijs zijn beroemde voordracht ‘Het existentialisme is een humanisme’ hield. Murdoch kreeg de kans hem na de lezing in Brussel te spreken. Ze zag hem de volgende dag weer ‘tijdens een eindeloze bijeenkomst in het café’. Murdoch bewonderde Sartres existentialistische filosofie over vrijheid en las alles van hem wat ze te pakken kon krijgen. ‘Die opwinding – ik kan me niets herinneren wat zo voelde sinds de dagen dat ik Keats & Shelley & Coleridge ontdekte toen ik nog heel jong was.’ Het belangrijkste gevolg van deze ontmoeting benoemde Murdoch later in een interview: ‘Ik begon mezelf op de een of andere manier als een filosoof te zien.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden