Home Klassieke Oudheid Het moment… dat een stripmaker kennismaakte met Epicurus
De dood Klassieke Oudheid

Het moment… dat een stripmaker kennismaakte met Epicurus

De antieke filosoof Epicurus hielp striptekenaar Barbara Stok over het verdriet van het niet hebben van kinderen heen te komen.

Door Carolien van Welij op 03 januari 2018

Barbara Stok striptekenaar beeld Merlijn Doomernik

De antieke filosoof Epicurus hielp striptekenaar Barbara Stok over het verdriet van het niet hebben van kinderen heen te komen.

Cover van 01-2018
01-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Striptekenaar Barbara Stok: ‘Ik was in de openbare bibliotheek in Groningen en vond een boek van Epicurus. Dat raakte me: dat zo’n tekst van meer dan tweeduizend jaar geleden gewoon op die plank stond, en dat je via die tekst rechtstreeks in contact was met Epicurus.

In die periode – meer dan tien jaar geleden – wilden mijn man en ik graag kinderen. En die kwamen niet. Om over dat verdriet heen te komen zocht ik handvatten. Epicurus gaf die. Hij schrijft bijvoorbeeld: ‘Niets is genoeg voor wie wat genoeg is weinig vindt.’ Dat komt neer op: tel je zegeningen en wees niet ontevreden over wat je níét hebt. Voordat ik kinderen wilde, was mijn leven precies hetzelfde en was ik gelukkig. Het enige verschil was dat ik er een wens bij had gekregen. Die wens maakte mij ongelukkig – alleen al dat besef hielp. Ik leerde mezelf om niet klakkeloos mijn gevoel te volgen, maar om dat gevoel onder de loep te nemen met mijn verstand. Als ik ging idealiseren wat ik niet had, riep ik mijn gedachten terug: er zijn ook nadelen aan kinderen hebben.

Even tussendoor… Meer lezen over Epicurus en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Ik was in die tijd veel met de dood bezig. Ik voelde me sterfelijker: als je doodgaat zonder nageslacht, blijft er niets van je over. Wat is de zin van het leven als je je niet voortplant? Maar voortplanting is ook iets wat zich steeds herhaalt – wat is dáár de zin van? Epicurus hielp me om onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat niet. Uiteindelijk gaat het erom te proberen een goed mens te zijn. Dat zit ’m in kleine dingen: zorg goed voor je kamerplant. En de een maakt een kind, de ander maakt een stripboek. Ik maak goede stripboeken – dat is ook zinvol.’