Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Epicurus

Epicurus

Geboren

341 v. Chr. Samos, Griekenland

Overleden

271 v. Chr. Athene, Griekenland

Hoofdwerken

Over de natuur

Opleiding

Les van Nausiphanes, een volgeling van Democritus

"Als wij er zijn, is de dood niet, en als de dood er is, zijn wij niet."  

"De wortel van al het goede is genot."

Epicurus is filosoof en grondlegger van het epicurisme, de school die naast de Akademie van Plato, het Lyceum van Aristoteles en de Stoa, geldt als één van de vier hoofdrichtingen in de filosofie van de late Oudheid. Volgens Epicurus gaat het in het leven om geluk, en dat bereik je door zo veel mogelijk pijn te vermijden en genot na te streven. Dat wordt vaak verkeerd begrepen als een platvloers hedonisme, maar we moeten genot vooral begrijpen als gemoedsrust, onverstoorbaarheid (ataraxia).

Een belangrijke bron van onrust is het idee dat de goden ons straffen als we verkeerd leven. Maar volgens Epicurus bestaat het heelal uit lege ruimte en atomen, een leer die hij overnam van Democritus. Zo is het eveneens onzinnig om de dood te vrezen - 'zolang wij er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood gekomen is, zijn wij er niet meer', zei Epicurus. 

Later verhuisde Epicurus naar Athene en stichtte er een gemeenschap, de Tuin. Daar leidde hij met vrienden en leerlingen een teruggetrokken leven. Epicurus werd 72 jaar oud.

VIDEO'S

Animatie over EpicurusRap over Epicurus


 

LINKS


 

Opmerkelijk

Een aanhanger van Epicurus heeft in de 2e eeuw na Christus de lessen van Epicurus laten beitelen op een enorme muur van 80 meter lang. Deze Diogenes van Oenoanda (antieke stad in Lycië, Turkije) laat weten dat hij 'ook degenen die na hem komen wil helpen' en 'daarom de geneesmiddelen voor verlossing via deze muur heeft geplaatst'.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.