Artikelen geschreven door Jeroen Hopster


Mogen we muggen modificeren?
Met genetische modificatie kunnen we plaagdieren als de malariamug onschadelijk maken. Een technologische doorbraak of een staaltje menselijke hoogmoed?


De passies van Descartes
Descartes staat bekend als de filosoof die lichaam en geest loskoppelde. De passies van de ziel lijkt dan ook een raadselachtig werk binnen zijn oeuvre. Daarin richt Descartes zich keer op keer tot het lichaam om geestelijke processen te duiden.


Moeten we Aristoteles cancelen?
Sommige mensen zijn van nature slaven, schreef Aristoteles zo’n 25 eeuwen geleden. Moeten we hem zijn ideeën nu kwalijk nemen?


Zijn digitale platformen verantwoordelijk voor hun content?
Online platformen zoals Spotify, Twitter en Facebook presenteren zich vaak als enkel een doorgeefluik. Maar moeten we ze niet verantwoordelijk houden voor de informatie die ze aanbieden?


Moeten robots rechten krijgen?
Robots worden steeds intelligenter en autonomer. Komt geavanceerde robots een morele behandeling toe?


Heeft de samenleving meer empathie nodig?
Sommige filosofen beklagen zich over een empathisch tekort, anderen verzetten zich tegen een empathisch teveel. Hoeveel empathie heeft de samenleving eigenlijk nodig?


Moreel dilemma: moeten grote bedrijven activistisch zijn?
LGBTQ-tompoezen bij de HEMA, Black Lives Matters-activisten in Nike-reclames. Grote bedrijven nemen steeds vaker een ideologisch standpunt in. Is dat wenselijk?


Is de coronavaccinatie een morele plicht?
In verschillende beroepsgroepen klinkt de roep om je te laten inenten tegen Covid-19. Heb je een morele plicht om daaraan gehoor te geven?


Moreel dilemma: moet ik gaan stemmen?
Gaat jouw stem het verschil maken? Vast niet. Waarom zou je dan naar de stembus gaan?


Gefilterde liefde
Jeroen Hopster analyseert filterbubbels in de context van datingapps. Is de liefde, door tussenkomst van filters, minder toevallig geworden? En zijn datingapps wel een betrouwbare partner, op zoek naar een online match? Eind twaalfde eeuw publiceerde Andreas Capellanus De amore, waarin hij de ars amatoria, de liefdeskunst, uit de doeken… Read More


Retorica en filterbubbels
Drie dagen en drie nachten zaten ertussen: premier Mark Rutte die op 9 maart laconiek de hand schudde met de voorzitter van het RIVM, Jaap van Dissel, en dezelfde premier die op 12 maart verregaande maatregelen aankondigde voor Nederland in verband met de coronacrisis. Een wereld van verschil. De dag… Read More


Kattenluik
Ik las het debuut van de Vlaamse promo-vendus Rutger Lazou in de periode dat ik Néstor leerde kennen, een witharige hotelkat. Hij kwam me opzoeken, sprong op schoot en bleef daar gewillig liggen tot hoofdstuk twee. Toen nieuwe hotelgasten aankwamen verloor Néstor zijn interesse. Ik nodigde hem opnieuw uit op schoot, maar hij verkeerde liever in gezelschap van de nieuwe gasten, die hun uiterste best deden om hem van hun schoot af te krijgen. Zo slaagde Néstor erin alle aandacht op zich te vestigen, iedereen bezig te houden en niemand tevreden te stellen – vast precies wat hij wilde.