Artikelen geschreven door Jeroen Hopster


Moreel dilemma: moeten musea koloniale kunst teruggeven?
Veel cultureel werelderfgoed bevindt zich in westerse musea. Moeten hun koloniale collecties terug naar de oorspronkelijke eigenaren?


Moreel dilemma: mag je uit nieuwsgierigheid je DNA laten testen?
Het is leuk om je DNA te laten testen. Maar is het wel ethisch verantwoord, gezien je familie daar ook de gevolgen van ondervindt?


Moreel dilemma: is grensoverschrijdend gedrag online minder kwalijk?
Online lijken mensen zich minder bewust van morele grenzen. Zijn ongepaste opmerkingen minder erg als we ze via het scherm ontvangen?


Ten geleide: disruptieve technologie
Nieuwe technologieën zijn een bron van hoop en vrees. De komst van de Nederlandse spoorwegen ging gepaard met de nodige negentiende-eeuwse stemmingmakerij: treinen zouden wegzakken in het veen, koeien zouden zure melk gaan geven. Niet alle angstbeelden werden werkelijkheid, maar het vermoeden dat treinen de samenleving zouden transformeren was gegrond. Read More


Moreel dilemma: moet je zo veel mogelijk verdienen, zodat je ook veel kunt doneren?
Effectief altruïsme wint terrein. De gedachte: breng zo veel mogelijk goeds tot stand. Maar gaat ethiek wel samen met effectiviteit?


Moreel dilemma: moeten we de schermtijd van kinderen beperken?
Valt de deugd van matiging nog te praktiseren, nu smartphones bewust worden ontworpen voor onmatig gebruik?


Moreel dilemma: moeten we zorgverleners wel vervangen door robots?
Zorgrobots houden gezelschap, bieden steun en ontlasten de ouderenzorg. Maar is het wel wenselijk dat ouderen verzorgd worden door robots?


Moreel dilemma: moeten we inzetten op kernenergie?
Door oorlog en klimaatverandering staat kernenergie weer in de belangstelling. Zijn de risico’s van kernenergie moreel aanvaardbaar?


Moreel dilemma: is een seksueel misdrijf door een man erger?
Het wordt makkelijker om ook vrouwen voor verkrachting te veroordelen. Is seksueel geweld van een vrouw minder erg dan van een man?


Moreel dilemma: mogen transatleten deelnemen aan competities voor vrouwen?
Transvrouwen houden fysiologische eigenschappen over die voordeel bieden bij topsport. Is het eerlijk als zij het tegen vrouwen opnemen?


Moreel dilemma: mag je schaarse mineralen winnen voor de goede zaak?
Voor de Europese overstap naar duurzame energie zijn nieuwe grondstoffen hard nodig, vaak uit gebieden waar mens en natuur kwetsbaar zijn. Valt de winning van deze schaarse mineralen te rechtvaardigen?


Wat dromen ons wél vertellen
De droomwereld is in de filosofie vaak weggezet als misleidend. Terwijl dromen een rijke bron van inzicht vormen, over ons zelf en ons bewustzijn, schrijft Jeroen Hopster. ‘Elke nacht ontstaat er een ander droom-ik.’