Artikelen geschreven door Désanne van Brederode
Filosoferen over Flodder | recensie
In het boek over film en filosofie van Jurriën Rood gaan beide vormen ongelukkig samen, ziet recensent Désanne van Brederode.
Je eigen vragen bevragen
Schrijver Max Frisch verstond de ontregelende kracht van het vragen, schrijft filosoof Désanne van Brederode.
Waar is de geest?
We zijn de geest steeds meer uit het oog verloren, ziet filosoof Désanne van Brederode. Ze pleit voor een herwaardering.
Chaos kan ook stil zijn | recensie
Geluk en rouw strijden met elkaar in het kinderboek voor de Maand van de Filosofie, dat dit jaar geschreven is door Yorick Goldewijk.
Stopwoorden: dehumaniseren
Sommige woorden lijken alles te zeggen, maar zetten ze het denken niet juist stil? Dit keer: Désanne van Brederode over ‘dehumaniseren’.
Waarom horror ons zo aantrekt | recensie
Horror confronteert ons met onze sterfelijkheid, meent filosoof Dimitri Goossens. Maar waarom zoekt Goossens juist daar een memento mori?
Filosofie van het doe-het-zelf | recensie
De Amerikaanse schrijver Michael Pollan schreef een filosofische making of van zijn schrijvershuisje.
Niet meer dan logisch
In de grappige debuutroman van cabaretier Janneke de Bijl speelt logica een belangrijke rol. Toch voelt het ook als genrevermenging.
Altijd het rijk alleen
Daniel Schreiber onderzoekt wat alleen zijn betekent. Hij is eerlijk over de moeizame kanten ervan, maar vervalt soms in particulier gezwets.
Ongeïnspireerd enthousiasme
Désanne van Brederode ziet veel namaak-enthousiasme. Op zoek wat enthousiasme dan wel is en wat het vermag, laat ze zich inspireren door filosoof Cornelis Verhoeven.
De meest geliefde passage van Désanne van Brederode
“Ben ik verliefd? – Ja, want ik ben aan het wachten.” De ander, die is nooit aan het wachten. Soms wil ik doen alsof ik degene ben die niet wacht; ik probeer me dan met andere dingen bezig te houden, te laat te komen, maar in dit spel ben… Read More
Zonder muze
Ze zouden samen een boek schrijven. Maar tevergeefs wacht hij elke dinsdagavond op zijn vrienden. Tijdens zijn niets doen ontdekt hij de waarheid van de taal. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg… Read More