Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2017

Waarom de laatste fase van je leven de mooiste is

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Filosoof Erno Eskens begon een briefwisseling met zijn doodzieke vriend André de Vries. Wat heb je aan filosofie als je nog maar heel kort te leven hebt?  
 

Iets meer dan een jaar geleden was Erno Eskens thuis op bezoek bij zijn vriend en collega-filosoof André de Vries, die net van de dokter te horen had gekregen dat hij uitgezaaide prostaatkanker had. ‘Ik wilde weten hoe het met hem was, drie dagen nadat hij het slechte nieuws gekregen had’, zegt Erno Eskens. ‘Hij was woedend – waarom overkomt mij dit nou? Hij wilde met zijn hoofd tegen de muur bonken. Hij zei: “Als dit het verhaal is, geef me dan maar meteen een injectie. Dan ben ik ervanaf.”’
 
Erno Eskens zag de onmacht en begreep de emotie. Maar hij vond die ‘over-
reactie’ ook verontrustend, schrijft hij. Het liet hem niet meer los. ‘Ik stond op het punt om op vakantie te gaan met mijn gezin, dus ik kon niet zomaar bij André blijven. Ik nam me voor om hem vanaf de camping een lange brief te schrijven. Dat heb ik gedaan. Ik heb hem geschreven: is er niet een manier waarop je je iets meer zou kunnen verzoenen met dit lot?’
 

Die brief werd het begin van een intense, eerlijke en intrigerende briefwisseling tussen de vrienden en filosofen, beiden verbonden aan de ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte) te Leusden. Eskens als programmadirecteur en uitgever, De Vries als filosofisch consulent. Intussen is de briefwisseling als boek verschenen onder de titel Amor fati. André de Vries heeft de publicatie nog meegemaakt. Hij overleed deze zomer, op 14 juli. Erno Eskens las zijn laatste brief aan André voor op diens uitvaart.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden