Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2018

Close Reading: Nietzsches grote vrolijkheid

Sophie van Balen
Schrijver en filosoof

Wij allen zijn moordenaars, schrijft Nietzsche. We hebben God vermoord. Is dat een bevrijding, of verliest daarmee alles zijn betekenis?

In De vrolijke wetenschap (1887) is de vagebond Nietzsche aan het woord, de rondreizende vrije geest die zich aan niemand verbonden voelt en in het zuidelijke Europa op zoek is naar het beste klimaat voor zijn denkwerk. Nietzsche voelde zich na een lange periode van ziekte weer beter: levenslust en vrijheid doorademen zijn teksten. De bundeling notities uit 1881 en 1882 leest onstuimig als galopperende wilde paarden. 

Zodra je De vrolijke wetenschap openslaat valt de aforistische stijl op: nog los van het ‘voorspel’ en het ‘aanhangsel’ delen 383 notities – variërend van één regel tot verscheidene pagina’s – het boek op in een overweldigende hoeveelheid gedachtespinsels, levenslessen, opmerkingen, typeringen en ensceneringen. Sommige zijn onverwacht hartverwarmend, zoals ‘§62 Liefde – De liefde vergeeft de beminde zelfs de begeerte.’ Andere aforismen behandelen de wetenschap, de kunstenaar, de moraal, de Duitse cultuur, de zucht naar kennis en onze wil tot macht. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden