Eten
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
We vroegen onze lezers hoe ze de dag plukken. Dat gebeurt vooral in de natuur en met vrienden. 1. Natuur De dag plukken in de natuur is iets waar de romanticus Jean-Jacques Rousseau helemaal achter zou staan. Rousseau beschouwt de natuur als een bron van het goede, van onschuld, menslievendheid… Read More
Filosoof in de keuken
Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’
Filosoof en kok Ottolenghi
Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof. ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi. Voor hij gaat… Read More
Stine Jensen: Echt eten
Eco-food is de nieuwe religie. Het kan een randstedelijk verschijnsel zijn, maar ik zie het overal om me heen. Veel kennissen en vrienden starten de dag met een portie havermout na het lezen van De voedselzandloper, schudden nee als de koekjes op tafel komen, en kiezen bij het diner voor… Read More
‘Wie nadenkt, wordt veganist’
Volgens Floris van den Berg (40) is een echte filosoof vanzelfsprekend veganist. Wie toch gebruikmaakt van dierlijke producten ‘is een negen-tot-vijffilosoof en durft niet echt na te denken’. U schreef het boek De vrolijke veganist. Waarom? ‘Ik ben al twintig jaar vegetariër, maar pas sinds… Read More
De zinnen van Désanne van Brederode: smaak
Autonoom proeven wordt door tal van omstandigheden bemoeilijkt. Je hebt altijd met meer te maken dan de smaak, de geur en de textuur van het object. Wie wil fijnproeven moet eerst alles afleren wat ons over lekker en vies is wijsgemaakt. Sapere aude! Oftewel, durf te proeven!
Annemarie Mol: ‘Ook met je handen kun je proeven’
De moderne mens ziet zijn lichaam als een beest dat getemd moet worden door de geest. Filosoof Annemarie Mol pleit voor de epicurische traditie van zelfcultivering. ‘Geen straffende geest, maar een lichaam waar je vorm aan geeft.’
Smaak voor het leven
‘Ik ga liever dood aan het eten van boter dan dat ik mijn bestaan rek met margarine.’ Op zijn 28e had hij al een hartaanval, inmiddels staat de Michel Onfray aan het hoofd van een Smaakuniversiteit – een leerschool in filosofie en goed eten.
Michel Onfray: laat je verleiden door plezier!
Een hartaanval op heel jonge leeftijd maakte dat hij niet minder, maar juist méér ging genieten. Michel Onfray licht zijn bewuste hedonisme toe.