Home Eten Page 2
eten voedsel groente groenten
19 artikelen

Eten

Kun je denken met je buik?
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Eten
Voor leden

Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?

We vroegen onze lezers hoe ze de dag plukken. Dat gebeurt vooral in de natuur en met vrienden. 1. Natuur De dag plukken in de natuur is iets waar de romanticus Jean-Jacques Rousseau helemaal achter zou staan. Rousseau beschouwt de natuur als een bron van het goede, van onschuld, menslievendheid… Read More

Lees meer
Julian Baggini eten biologisch filosoof
Julian Baggini eten biologisch filosoof
Eten
Voor leden

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’

Lees meer
Filosoof en kok Ottolenghi
Filosoof en kok Ottolenghi
Eten
Voor leden

Filosoof en kok Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi. Voor hij gaat… Read More

Lees meer
Stine Jensen: Echt eten
Stine Jensen: Echt eten
Eten

Stine Jensen: Echt eten

Eco-food is de nieuwe religie. Het kan een randstedelijk verschijnsel zijn, maar ik zie het overal om me heen. Veel kennissen en vrienden starten de dag met een portie havermout na het lezen van De voedselzandloper, schudden nee als de koekjes op tafel komen, en kiezen bij het diner voor… Read More

Lees meer
‘Wie nadenkt, wordt veganist’
‘Wie nadenkt, wordt veganist’
Dieren

‘Wie nadenkt, wordt veganist’

Volgens Floris van den Berg (40) is een echte filosoof vanzelfsprekend veganist. Wie toch gebruikmaakt van dierlijke producten ‘is een negen-tot-vijffilosoof en durft niet echt na te denken’. U schreef het boek De vrolijke veganist. Waarom? ‘Ik ben al twintig jaar vegetariër, maar pas sinds… Read More

Lees meer
proeven smaak kokosnoot
proeven smaak kokosnoot
Eten
Voor leden

De zinnen van Désanne van Brederode: smaak

Auto­noom proeven wordt door tal van omstan­digheden bemoeilijkt. Je hebt altijd met meer te maken dan de smaak, de geur en de textuur van het object. Wie wil fijn­proeven moet eerst alles afle­ren wat ons over lekker en vies is wijsge­maakt. Sapere aude! Oftewel, durf te proeven!

Lees meer
Annemarie Mol filosoof Dauphine Amsterdam
Annemarie Mol filosoof Dauphine Amsterdam
Eten
Voor leden

Annemarie Mol: ‘Ook met je handen kun je proeven’

De moderne mens ziet zijn lichaam als een beest dat getemd moet worden door de geest. Filosoof Annemarie Mol pleit voor de epicurische traditie van zelfcultivering. ‘Geen straffende geest, maar een lichaam waar je vorm aan geeft.’

Lees meer
Michel Onfray hedonisme smaak Smaakuniversiteit
Michel Onfray hedonisme smaak Smaakuniversiteit
Eten
Voor leden

Smaak voor het leven

‘Ik ga liever dood aan het eten van boter dan dat ik mijn bestaan rek met margarine.’ Op zijn 28e had hij al een hartaanval, inmiddels staat de Michel Onfray aan het hoofd van een Smaakuniversiteit – een leerschool in filosofie en goed eten.

Lees meer
Michel Onfray filosoof hedonisme
Michel Onfray filosoof hedonisme
Eten
Voor leden

Michel Onfray: laat je verleiden door plezier!

Een hartaanval op heel jonge leeftijd maakte dat hij niet minder, maar juist méér ging genieten. Michel Onfray licht zijn bewuste hedonisme toe.

Lees meer