Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

Simone Weil: De eigenzinnige Samaritaan

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist


Beeld: Hajo de Reiger

Simone Weil was tegelijkertijd geheel eigenzinnig en diep begaan met het lot van haar medemensen. Dat werd haar fataal.

Zou jij op het sociaal minimum leven om de rest van je geld aan werklozen te kunnen geven? Je fijne baan opgeven om een jaar te ervaren hoe het is om in de fabriek te werken waar je telefoon vandaan komt? Uit solidariteit met mensen die honger hebben jezelf op rantsoen zetten? De Franse filosoof Simone Weil deed het allemaal, en meer. Ze was begaan met het lot van de arbeidersklasse. En daar bleef het niet bij: ze ervoer ook hoe het was om lid te zijn van de laagste sociale klasse. Ze zag hoe mensen los konden raken van de wereld. Ze zag hoe haar tijdgenoten zich verbonden aan dingen die in haar ogen niet echt waren, zoals aan de staat of aan geld. In plaats daarvan moest de mens zich wortelen in een gemeenschap, betoogde ze, waar vanuit hij betekenisvol kon werken en samenleven.

Begaan met het lot van anderen was Weil al vanaf het begin van haar leven. In de winter van 1909 werd ze geboren in Parijs. Hoewel haar ouders Joods waren, werd ze seculier opgevoed. Toen ze vijf was, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Uit empathie met de soldaten aan het front weigerde ze tijdens de oorlog suiker te eten, om vervolgens haar portie naar het front te sturen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden