Home ‘Laten we wat orde in deze orgie brengen’

‘Laten we wat orde in deze orgie brengen’

Door Maarten Meester op 14 november 2012

05-2001 Filosofie magazine Lees het magazine

In de film Quills, losjes geba­seerd op het leven van markies de Sade, worden seks en erotiek begeleid door een voort­durend gepraat en geredeneer. Wie goede seks wil moet volgens Sade diep naden­ken.

Het gerucht gaat dat het British Museum vroeger drie afdelingen met ‘gevaarlijke’ boeken had. De ‘kast-exemplaren’, die alleen met een speciale reden konden worden ingezien. De ‘vertrouwelijke-kastboeken’, die zelfs niet in de catalogus stonden. Ten slotte de ‘verboden boeken’, waarvan de biblio­theek het bestaan hardnekkig ontkende. In het middelpunt van dat literaire inferno zouden de ongepubliceerde manuscripten staan van de markies de Sade. Die mochten slechts in zeer uitzonderlijke gevallen gelezen worden, maar dan nog alleen in aanwezigheid van de aartsbisschop van Canterbury en twee andere vertrouwensmannen.

Inmiddels is Sades werk gewoon in de boekhandel te koop. Toch lezen we het nog steeds alsof de aartsbisschop en de vertrou­wensmannen elke pagina van commentaar voorzien; alsof we dat hebben geïnternaliseerd. Zeg je Sade, dan zeg je: het kwaad.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.