Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2012

Kuhn: wetenschappelijke vooruitgang bestaat niet

Marcel Hulspas

‘Vooruitgang in de wetenschap leek een zaak van massapsychologie; een kwestie van: wie het hardste schreeuwt, heeft gelijk.’ Een debat over Thomas Kuhns radicale De structuur van wetenschappelijke revoluties, dat vijftig jaar geleden verscheen.

Volgens de Amerikaanse wetenschapsfilosoof Thomas Kuhn worden rustige perioden van ‘normal science', waarin wetenschappers een en hetzelfde ‘paradigma’ hanteren, afgewisseld door korte, heftige fasen waarin het oude paradigma moet wijken voor een nieuw paradigma, dat een compleet andere kijk op de wereld biedt. Zijn grote voorbeelden waren de Copernicaanse revolutie en de opkomst van de kwantummechanica.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden