Home Vrouwelijke denkers Is het genoeg om aparte bundels over vrouwelijke denkers te publiceren?
Vrouwelijke denkers

Is het genoeg om aparte bundels over vrouwelijke denkers te publiceren?

De filosofes biedt een waardevol overzicht van vrouwelijke denkers. Maar de vraag blijft of het genoeg is om aparte bundels over denkers die vrouw zijn te publiceren.

Door Joke Hermsen op 06 mei 2022

Is het genoeg om aparte bundels over vrouwelijke denkers te publiceren?
Cover van 05-2022
05-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Het getuigt van lef om een boek over vrouwelijke denkers te beginnen met een essay over een vrouw van wie we niet zeker weten of ze wel bestaan heeft. Rebecca Buxton en Lisa Whiting openen hun bundel De filosofes met de Griekse Diotima van Mantinea, wier betoog over de liefde in Het symposium van Plato nog altijd sterk tot de verbeelding spreekt.

Diotima zelf is niet aanwezig bij het banket, maar haar gedachten over de liefde worden door Socrates met instemming verteld. De liefde is in Diotima’s ogen zowel een ervaring van volheid als van pijnlijk missen. Eros is volgens haar het kind van Penia (armoede) en Poros (rijkdom), wat van hem een zoekende daimon of halfgod maakt, die wel weet heeft van de rijkdom van de liefde, maar deze nooit zal kunnen verzilveren, en dus altijd zal blijven verlangen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.