Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021 [favorite_button]

Hetzelfde maar dan anders

Jan-Hendrik Bakker

De Nederlandse filosoof Cornelis Verhoeven (1928-2001) was een polemist en diepzinnige beschouwer. Net als Plato liet hij zien dat de dingen meer zijn dan ze op het eerste oog lijken. Mensen moeten met hun hele ziel leren kijken.

Beeld Hajo de Reijger

Het is vaak gezegd: de Nederlandse filosofie is vooral een filosofologie. Aan de universiteiten specialiseren filosofen zich in het werk van andere filosofen, maar hebben daar zelf weinig oorspronkelijks aan toe te voegen. Misschien is dat zo. Het gaat in elk geval niet op voor Cornelis Verhoeven. Op 11 juni is het twintig jaar geleden dat hij stierf. De filosofische essays van deze leraar klassieke talen en latere hoogleraar antieke wijsbegeerte maken hem tot een van de belangrijkste Nederlandse filosofen van de vorige eeuw, zo niet de grootste. Het werk van Verhoeven is origineel en eigenzinnig. Zijn pleidooi voor beschouwelijkheid en intellectueel pathos, voor nabijheid en passiviteit, is even actueel als klassiek. Tegelijk kon hij ook polemisch sterk uit de hoek komen. Hij noemde Harry Mulisch in zijn boekje over parafilosofen ooit ‘een ego-soufflé’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden