Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Alain Badiou

Geboren

17 januari 1937 Rabat

Overleden

n.v.t.

Hoofdwerken

Théorie du sujet (1982), Manifeste pour la philosophie 1+2, L’Éthique, essai sur la conscience du mal (1993), Saint Paul. La fondation de l’universaisme (1997), Philosophie und Aktualität: ein Streitgespräch (2005), L'Être et l’Événement 1+2

Opleiding

Wiskunde

"In een politiek van emancipatie is de vijand die het meest gevreesd moet worden geen repressie door het establishment, maar het nihilisme, en de grenzeloze wreedheid die zijn leegte met zich mee kan brengen."

"Het kwaad zit in het moment dat mij de kracht ontbreekt trouw te zijn aan het goede."

In maart 2011 coördineerde de NAVO een reeks luchtaanvallen in Libië, teneinde de opstandelingen in Benghazi te steunen tegen het kwaadwillende Khaddafi-regime. Maar opereerde de NAVO inderdaad met een moreel oogmerk? Die lezing is volgens Alain Badiou uiterst naïef: de suggestie van een ‘humanitaire interventie’ verhult de werkelijke agenda die de alliantie nastreefde. Een negatief doel als ‘bescherming tegen geweld’ heeft volgens Badiou niets met ethiek te maken. Zo’n doel als ‘ethisch’ aan te merken, is slechts een manier om de werkelijke machtsrelaties te verdoezelen.
 
Badiou is een uiterst linkse denker, met marxistische wortels. Een belangrijke episode in zijn leven waren de studentenopstanden van mei ’68. Mei ’68 was, in Badiou’s woorden, een événement: een historisch moment, dat een mogelijkheid tot verandering met zich mee droeg. En dat is volgens Badiou precies waar ethiek om draait: niet om het tegengaan van geweld of het beschermen van burgers, maar om het aandragen van een positieve belofte, die mensen de steun geeft om zich in te zetten voor emancipatoire projecten.
 
Behalve filosofische werken schreef Badiou ook wiskundige teksten, romans en toneelstukken. En als het aan hem ligt komt daar tevens een film bij: Badiou werkt aan het script van ‘Het leven van Plato’. Of dat script daadwerkelijk verfilmd wordt is nog de vraag, maar een positieve belofte draagt het in zich: als het aan Badiou ligt wordt Socrates gespeeld door Sean Connery en vertolkt Brad Pitt de hoofdrol van Plato.

VIDEO’SBadiou over optimisme:

Interview met Badiou:

Badiou over het concept verandering in de

politiek:LINKS

Opmerkelijk

Het pamflet De quoi Sarkozy est-il le nom? (Van wat is Sarkozy de naam?), waarmee Badiou in 2008 ongekend hard uithaalde naar de neoliberale politiek van ‘rattenman’ Nicolas Sarkozy, was in Frankrijk in mum van tijd uitverkocht.