Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2021

Corrumpeer de jeugd!

Marnix Verplancke

Een groep jongeren boog zich tijdens een summer school in Gent drie dagen lang over het denken van de Franse filosoof Alain Badiou. Zijn radicale engagement sprak aan.

Wat ze na drie dagen onderdompeling in de filosofie van de Franse denker Alain Badiou opgestoken hadden, werd de 26 pubers gevraagd. Wat vonden ze het belangrijkst en wat zouden ze ervan mee naar huis nemen? Het mochten losse gedachten zijn, maar ook een exposé van een halfuur. Zelfs een gedicht kon, als het maar oprecht was. En dus tekende Celina een woordspin waarin ze termen als ‘singuliere gebeurtenis’, ‘ontmoeting’ en ‘trouw’ plaatste, en in het midden een karikatuur van de filosoof zelf.

Een paar jaar geleden kwamen Peter Cockelbergh en Bas Matthynssens, leraren aan de Da Vinci-school in het Vlaamse Sint-Niklaas, met het plan om hun leerlingen een dag te laten filosoferen met Alain Badiou. Omdat het vak filosofie niet bestaat in het Vlaamse onderwijs, behalve in de richting humane wetenschappen, hadden ze het tot dan toe altijd in de lessen Nederlands, Frans of levensbeschouwing over deze filosoof moeten hebben. Maar de docenten vonden het tijd voor het echte werk.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden