Artikelen geschreven door Martijn Meijer
Harm van der Gaag: ‘Er rammelt altijd wat aan je denken’
Wie denkt, stuit altijd tegen de grenzen van zijn eigen denken, merkt Harm van der Gaag in zijn filosofische praktijk. Dat inzien kan bevrijdend zijn.
Maxim Februari: ‘Het is belangrijk dat we de wet kunnen overtreden’
Digitale technologieën bedreigen onze democratie, waarschuwt jurist en filosoof Maxim Februari. ‘Eigenlijk kun je niet meer ongehoorzaam zijn.’
Een klimaatspiegel voorhouden
Naast een filosofische analyse van onze omgang met de klimaatcrisis is het nieuwe boek van Jan Drost ook een bevlogen oproep tot verandering.
Te veel prikkels en te weinig pijn | recensie
Onze samenleving kan geen pijn meer verdragen, stelt de Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han. En dat heeft politiek en persoonlijk nadelige gevolgen.
Zoeken naar nieuwe, ongetemde vormen
Filosoof Rick Dolphijn probeert een manier van denken te vinden die aanzet tot een broederlijke verhouding tot de aarde.
Robin van den Maagdenberg: ‘Weten draait naast begrijpen ook om belichamen’
Robin van den Maagdenberg (1988) is schrijver en journalist. Onlangs verscheen haar debuut Thuis is waar we beginnen, over opgroeien met een manisch-depressieve vader.
Frank Meester: ‘Durf inconsequent te zijn, daar wordt de wereld beter van’
Mensen houden graag eeuwig vast aan hun standpunten, valt Frank Meester op. Dat vindt hij zonde. Wie met overtuiging inconsequent is, heeft een lichter leven.
Portretten: Etende filosofen
Filosofen kauwen niet alleen op gedachten. Fotograaf Valerie Granberg ging met hen aan tafel voor haar boek Diner pensant.
‘Met argumenten kom je er niet’
‘We communiceren ons een ongeluk,’ volgens Frans van Peperstraten, maar we missen een algemeen kader. Immanuel Kants smaakoordeel kan helpen.
De man van glas
De zintuigen kunnen ons bedriegen, constateert René Descartes. Hij verwijst naar een gek die denkt dat hij van glas is. Maar wie was dat? En hoe gek was hij? René Descartes vertelt in zijn beroemde boek Meditaties (1641) het verhaal van een man die wanhopig op zoek is naar zekerheid. Read More
Svenja Flasspöhler: ‘Vergeven is geen daad, maar een weg’
Toen ze veertien was, werd de Duitse filosoof Svenja Flasspöhler verlaten door haar moeder. Jaren later schreef ze een boek over vergeven.
Joke Hermsen: ‘Er gebeurt iets in dit gesprek tussen ons’
‘Omdat het verhaal een eind heeft en er een punt achter gezet wordt, kan er ook weer een nieuw begin gemaakt worden.’ Joke Hermsen, spreker op het festival de Verhalenvertellers, over de kracht van verhalen. ‘Het is raar dat in Nederland de filosofie zich als een afgebakend territorium opstelt en… Read More