Artikelen geschreven door Hannah Achterbosch
Teun Toebes woont op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. ‘Je moet de mens blijven zien’
Student zorgethiek Teun Toebes wil de zorg voor mensen die leven met dementie van binnenuit veranderen. Hij schreef er het boek VerpleegThuis over.
Midas Dekkers: ‘De mens is één soort, met betekenisvolle verschillen’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: bioloog Midas Dekkers (1946) over mensenrassen.
Walter Weyns: ‘Woke is naast een maatschappelijke beweging ook een genezingsproces’
Cultuursocioloog en witte man Walter Weyns heeft bewondering voor de strijd voor rechtvaardigheid die de woke-beweging aangaat. Maar belangrijker vindt hij het om de woke mens te vatten. En die valt niet te begrijpen in abstracties.
4 vragen aan Joris Roelofs: ‘Muziek vindt plaats in het onvoorziene’
Joris Roelofs is componist en basklarinettist, en onderzoekt in zijn proefschrift de relatie tussen muziek en filosofie. Beeld Martin Dijkstra Wat kan ik weten? ‘Je kunt weten dat je de waarheid nooit helemaal kunt bevatten. Het is als improviseren. Aan improvisatie kleven negatieve vooroordelen: iemand doet maar wat, los van… Read More
‘De mens is niet het enige wezen dat denkt’
Vincent Icke is sterrenkundige, beeldend kunstenaar en publicist. Onlangs schreef hij Licht voor de filosofische denktank Nieuw Licht.
‘We moeten ons niet blindstaren op kennis’
Filosoof Pablo M. Lamberti doet onderzoek naar luisteren als spirituele oefening en pleit in zijn boek Strijdvaardig leven voor herontdekking van de praktische filosofie.
‘Ik zoek naar wat je niet in data kunt vertalen’
Data geven maar op één manier betekenis aan de wereld, stelt Miriam Rasch. Ze won de Socratesbeker met een boek over dataïsme. Deze maand begint ze als columnist bij Filosofie Magazine.
‘Zelfspot is een vorm van verzet’
Martijn Koning is comedian. Afgelopen jaar nam hij deel aan het tv-programma Goed Fout en maakte hij met collega’s de Knorrepodcast.
‘Emoties zijn nuttig’
Volgens de psychologie heeft de evolutie de mens toegerust met een heleboel nuttige emoties. Maar cognitiefilosoof Daphne Brandenburg stelt dat evolutionaire functionaliteit niet verward moet worden met nut. ‘Als je boos bent, zet je je schrap om aan te vallen. En bij verdriet trek je je eerder terug. Die emotionele… Read More
Portretten: Knuffels
Kinderen én volwassenen over hun relatie met hun knuffel. Die kan heel hecht zijn. Beeld Merlijn Doomernik ‘ Als Teddy terugpraat, ben ik dat natuurlijk zelf’ ‘Ik heb echt superveel knuffels, 64 of zo. Maar Teddy is het allerleukst, want hij is zacht en heel groot, dus ik kan er… Read More
‘De mens lijdt onder haar verlangens’
Willemiek Kluijfhout is filmregisseur. Onlangs ging haar documentaire The Taste of Desire in wereldpremière. Hierin onderzoekt ze de menselijke verlangens aan de hand van de oester.
‘Bitcoin werkt als een klassieke munt’
Economen zien de bitcoin als nieuwe munt, zoals de euro of de dollar, omdat hij aan dezelfde economische wetten lijkt te voldoen. Maar dat gegeven alleen is volgens wetenschapsfilosoof Asya Passinsky niet voldoende om bitcoins als ‘geld’ te accepteren.