Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2021

Walter Weyns: ‘Woke is naast een maatschappelijke beweging ook een genezingsproces’

Hannah Achterbosch

Cultuursocioloog en witte man Walter Weyns heeft bewondering voor de strijd voor rechtvaardigheid die de woke-beweging aangaat. Maar belangrijker vindt hij het om de woke mens te vatten. En die valt niet te begrijpen in abstracties.

Beeld Herman Wouters / ANP

Woke personen maken zich druk als witte meisjes dreadlocks of Bantoe-knotjes dragen, of een keffiyeh (Palestijnse sjaal). Ze storen zich aan witte jongens die döner eten. Ze klagen autosnelwegen aan als racistisch, wiskunde – ja, zelfs sommige lettertypes. Een witte auteur die een boek schrijft over iemand van kleur? Kan niet. Een witte auteur die een tekst vertaalt van een zwarte vrouw? Kan niet.’ Het zijn voorbeelden van opinies en overwegingen die onder invloed van de woke-beweging in een stroomversnelling het publieke debat zijn binnengedrongen, stelt de Belgische cultuur­socioloog Walter Weyns in zijn boek Wie wat woke?. Maar wat betekent ‘woke’? En waar komt de woke-beweging zo plots vandaan? Die vragen wil Weyns beantwoorden: ‘Ik probeer geen stelling te nemen, maar een cultuurkritische analyse te geven van woke.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden