Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2022

Teun Toebes woont op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. ‘Je moet de mens blijven zien’

Hannah Achterbosch

Student zorgethiek Teun Toebes wil de zorg voor mensen die leven met dementie van binnenuit veranderen. Hij schreef er het boek VerpleegThuis over.

Beeld Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?

‘De manier waarop wij nu kennis over dementie vergaren, is gebaseerd op rationeel denken. Terwijl wonen op een gesloten afdeling van een verpleeghuis – ik woon hier nu meer dan een jaar – bestaat uit ervaringen. Tijdens mijn opleiding leer ik bijvoorbeeld de techniek van motiverende gespreksvoering, maar in het verpleeghuis leer ik luisteren. Dat is een groot verschil. Het is niet zo dat je alleen iets kunt weten over dementie of de zorg als je zelf ervaart hoe het leven in het verpleeghuis is. Ook wetenschappelijk onderzoek leert ons veel. Maar we zouden meer kunnen weten als we de ervaringen van mensen ook mee laten tellen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden