Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

‘Ik zoek naar wat je niet in data kunt vertalen’

Hannah Achterbosch

Data geven maar op één manier betekenis aan de wereld, stelt Miriam Rasch. Ze won de Socratesbeker met een boek over dataïsme. Deze maand begint ze als columnist bij Filosofie Magazine.

Beeld Jessica Brouwer

Stilzitten lijkt het enige wat rest’ – met die woorden opent Miriam Rasch haar boek Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme, waarmee ze de Socratesbeker 2021 won. In een wereld waarin je volkomen door digitale apparaten wordt ingesnoerd, kun je misschien maar beter binnenblijven en niet al te veel bewegen. Zodra we een stap buiten de deur zetten, worden we namelijk gesurveilleerd, gecontroleerd, getarget en gestuurd. Data lijken meer over ons te weten dan wijzelf. Een verontrustende constatering. Maar willoos overgeleverd aan data zijn we volgens Rasch toch ook niet. ‘Data dwingen ons alleen wel om autonomie anders te gaan begrijpen,’ zegt ze.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden