Home ‘Zelfspot is een vorm van verzet’

‘Zelfspot is een vorm van verzet’

Door Hannah Achterbosch op 16 juli 2021

‘Zelfspot is een vorm van verzet’
07-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Martijn Koning is comedian. Afgelopen jaar nam hij deel aan het tv-programma Goed Fout en maakte hij met collega’s de Knorrepodcast.

Beeld Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?
‘Humor is de perfecte manier om mensen te raken. Het is een laagdrempelige manier om door te dringen tot de kern. Maar waarom dat zo werkt weet ik eigenlijk niet. Net als dat ik ook niet kan onderbouwen wanneer een grap goed is of niet. Laatst las ik iets heel interessants over inspiratie: “Geen inspiratie hebben is een gebrek aan kennis.” Dan heb je alles in je hoofd al gebruikt en aan elkaar verbonden. Om geïnspireerd te raken moet je dus zo veel mogelijk nieuwe kennis opdoen, zeker als entertainer. Ik zoek van alles op over een onderwerp, zodat ik daar comedy over kan maken.’

Wat moet ik doen?
‘Ik zou meer kennis op moeten doen en die moeten gebruiken voor zelfontwikkeling. Ik gebruik kennis eigenlijk alleen voor humor, voor mijn werk. Daar blijft het dan bij. Ik was bijvoorbeeld begonnen aan de podcast Philosophize This! en dat inspireerde me om zelf de Knorrepodcast te maken. Maar nu ben ik alweer kwijt waar die filosofiepodcast precies over ging. Na vijf afleveringen ben ik er weer mee opgehouden, terwijl ik die podcast geweldig vond. Ik was ook begonnen aan het boek Don Quichot. Dan merk ik gewoon: dit is ingewikkeld, en dan leg ik het na tien minuten weer weg. Ik zou dan meer moeten doorzetten.’

Wat mag ik hopen?
‘Ik mag wel hopen dat ik van al die kennis een slimmere comedian was geworden, maar laten we eerlijk zijn: daar heb ik gewoon de discipline en het intellect niet voor. In “de herfst van mijn leven” denk ik wel dat ik mijzelf nog wat meer kan ontwikkelen. Tegelijkertijd zit ik hier nu met een hoodie aan na te denken over zaken waar ik natuurlijk al veel eerder aan had kunnen denken. Al die kennis valt niet meer in te halen. Humor leent zich ervoor om daar eerlijk over te zijn. Vooral zelfspot is daarin belangrijk.’

Wat is de mens?
‘De mens is volgens mij een heel domme, zichzelf vernietigende parasiet. Maar als individu kun je je wel tegen die verschrikkelijke mensheid verzetten. De meeste mensen nemen zichzelf serieus en omringen zich graag met mensen die hen ook serieus nemen; dat bepaalt eigenlijk elke discussie en ook elke grap. Jezelf niet zo serieus nemen is een vorm van verzet. Als ieder mens zelfspot zou hebben, zouden we een heleboel oorlogen voorkomen. Het is natuurlijk één groot cliché, maar het is waar: we bespotten anderen, maar zodra we zelf aan de beurt zijn, is het hel en verdoemenis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer