Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2021

‘We moeten ons niet blindstaren op kennis’

Hannah Achterbosch

Filosoof Pablo M. Lamberti doet onderzoek naar luisteren als spirituele oefening en pleit in zijn boek Strijdvaardig leven voor herontdekking van de praktische filosofie.

Beeld Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?

‘Wat je kunt weten is dat filosofie niet alleen draait om wat je kunt weten. Henry David Thoreau zei terecht: “Vandaag de dag zijn er vooral veel filosofieprofessoren, maar geen filosofen. Ook voor het Japanse zenboeddhisme is kennis hooguit iets wat je op weg kan helpen. Kennis is als een vinger die naar de maan wijst – de maan staat symbool voor verlichting en de vinger voor de theorie. Zodra je de maan ziet, kun je de vinger achterwege laten. De filosofie van nu beperkt zich tot theorie­vorming. Maar de oudheid laat zien dat filosofie van origine een levenshouding is.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden