Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021 [favorite_button]

‘Bitcoin werkt als een klassieke munt’

Hannach Achterbosch

Economen zien de bitcoin als nieuwe munt, zoals de euro of de dollar, omdat
hij aan dezelfde economische wetten lijkt te voldoen. Maar dat gegeven alleen is volgens wetenschapsfilosoof Asya Passinsky niet voldoende om bitcoins als ‘geld’ te accepteren.

'Als bitcoin, of een andere cryptocurrency, gebruikt kan worden als ruilmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid, dan stellen economen al snel: dit is geld. Daarom kan ook het feit dat de bitcoin zich gedraagt volgens klassieke economische wetten voor economen als argument gelden dat de bitcoin inderdaad tot de valuta’s gerekend kan worden.

Maar dit is slechts één mogelijke conceptualisering van geld. Naast deze functionele benadering zou je ook kunnen zeggen dat de bitcoin een munt is zodra deze als zodanig bestempeld wordt door overheden, bedrijven of financiële instituten. Dan beschrijf je een munt niet meer op basis van zijn functionaliteit, maar op basis van erkenning. Er zijn verschillende conceptuele benaderingen van geld en je kunt dus verschillende antwoorden formuleren op de vraag of bitcoin geld ís. Daarom zouden we niet moeten zoeken naar een sluitend antwoord op deze vraag.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden