Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2016

5 redenen waarom we Freud nu moeten bestuderen

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Freud toont als geen ander dat het leven moeizaam en pijnlijk is, maar ook dat een beter leven mogelijk is. Florentijn van Rootselaar legt uit waarom we juist nu Freud moeten lezen.

1. Freud laat ons zien dat de mens ten diepste een verhalenvertellend wezen is – en dat vergeten we nog weleens in de tijd waarin luisteren naar de mens tijdens psychotherapie vervangen is door medicatie van de patiënt. Een miskenning van wie we zijn, vindt ook de Engelse psychoanalyticus en filosoof Darian Leader, want vertellen we niet als eerste een verhaal als ons wordt gevraagd hoe het gaat? En is het niet dankzij die verhalen dat we ons leven als zinvol ervaren?, zo betogen ook filosofen als Adam Sandel. Als we geen verhalen meer vertellen, wordt ook onze individualiteit bedreigd – want elk verhaal is uniek, maar elke pil gelijk.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden