Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/1998

Waarheid is mooi, consensus nog mooier

M.F. Burnyeat; Angela Hobbs; Charles H. Kahn

Kennis is vluchtig. De feiten van vandaag kunnen morgen achterhaald zijn. Relativisme is een permanente state of the art, constateerden de sofisten 2500 jaar geleden al. Geen probleem, vonden zij: een democratie heeft geen Absolute Waarheid nodig, het gaat om de kunst van het overtuigend redeneren.

Kennis is goud waard in een kennisintensieve samenlevingen, dus doen wij er goed aan om informatieleverancier te worden. Onze kansen op de wereldmarkt zijn niet ongunstig. De ontwikkeling van mainport tot brainport is onstuitbaar: de Betuwelijn leggen we misschien niet eens meer aan en we hebben nu een VVD-minister op Onderwijs en Wetenschappen.
Kennis is een veelbelovend, maar tegelijk buitengewoon wonderlijk product. Als je even met de productie- en marketingafdelingen om de tafel gaat zitten voor een strategisch overleg, dan wordt binnen de kortste keren duidelijk dat kennis een vluchtig goedje is. Het krijgt betekenis in het sociale verkeer door uitgebreide onderhandeling, deliberatie en argumentatie. Maar de verworven overtuigings-kracht is altijd maar tijdelijk, morgen is weer nieuwe nodig. Wetenschappelijke feiten? Tijdelijke constructies. Praktische kennis, zoals regels en wetten voor het maatschappelijk verkeer? Pure conventies, altijd voor verbetering vatbaar. Mensen maken uit wat waar en onwaar is en ook hoe lang dat mag duren. Voor de brainport is die veranderlijkheid alleen maar gunstig. Je moet blijven produceren, opslaan en doorvoeren, want de klant heeft steeds iets nieuws nodig, of het nu om wetenschap of moraal gaat. Pragmatisch utilisme is de norm.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden