Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2007

Steven Nadler: ‘Spinoza zou het idee van een joodse staat vanzelfsprekend verafschuwen’

Carolien Ceton

Sinds Spinoza in 1656 door de joodse gemeenschap werd geëxcommuniceerd, is de kwestie of zijn werk tot de ‘joodse traditie’ moet worden gerekend, uiterst beladen. Spinozabiograaf Steven Nadler vindt van wel – maar stelt dat Spinoza’s ideeën ook betekenen dat kritiek van joodse intellectuelen op Israël allesbehalve een teken is van zelfhaat.

Het is niet moeilijk om te bedenken waarom Spinoza gewoonlijk niet tot de joodse filosofische traditie wordt gerekend. Hij ontkende zo ongeveer alle uitgangspunten van het orthodoxe jodendom: een rechtvaardige God die de wereld uit vrije wil heeft geschapen, die de wetten heeft geopenbaard aan Mozes welke nog altijd bindend zijn voor de joden et cetera. In 1656 werd hij door de joodse gemeenschap in Amsterdam geëxcommuniceerd. Waarom is het zo belangrijk om Spinoza wèl een plaats te geven binnen die traditie?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden