Home Waarheid Veel versies van één waarheid
Waarheid

Veel versies van één waarheid

Of je nu de Bijbel las of de werken van Plato en Aristoteles, ze getuigen allemaal van dezelfde inzichten. Zo beweerde de Middeleeuwse rabbijn Maimonides. Hij probeerde de teksten met elkaar te verzoenen. Zijn doel: geloof in de ene ware God.

Door Geertje Dekkers op 23 maart 2020

Veel versies van één waarheid
Cover van 04-2020
04-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

In het noordoosten van Israël, bij de stad Tiberias, ligt een van de belangrijkste Joodse bedevaartsoorden. Recent opgeknapt voor 3,5 miljoen euro trekt die jaarlijks tienduizenden, misschien zelfs honderdduizenden bezoekers. Ze komen voor de tombe van Mosjé ben Maimon, in het Westen bekend als Maimonides. Ze herdenken hem als een bewonderenswaardig mens en een groot leidsman, die orde schiep in de wirwar van Joodse leefregels. En als de grootste Joodse denker uit de Middeleeuwen, die de filosofie van geloofsgenoten blijvend beïnvloedde en ook ver buiten eigen kring invloed had. Dat is te danken aan zijn systematische geest en zijn vastberadenheid om antieke, heidense denkers te verzoenen met heilige boeken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.