Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2018

Hebzucht: Hebzucht maakt de wereld beter

Sebastien Valkenberg

Hebzucht leidt tot ondernemingszin en prachtige innovaties. Niet de hebzucht is schadelijk, schrijft filosoof Sebastien Valkenberg, maar de gedachte dat hebzucht geremd zou moeten worden.

De ene zonde doet meer pijn dan de andere. Wie bij de zaterdagavondfilm onderuitgezakt op de bank een familiezak chips leegeet, maakt zich schuldig aan gulzigheid. Tegelijk rekent niemand ons zo’n uitspatting echt aan. Meer dan een guilty pleasure is het niet.

Nee, dan hebzucht. Over die hoofdzonde hoor je zelden iemand vergoelijkende woorden spreken, laat staan haar loven als iets heilzaams. Daarvoor is er te veel schade aangericht, eerst door graaiende bankiers en nu door Big Pharma. Wat dat betreft lijkt de farmaceutische industrie het stokje enigszins te hebben overgenomen van Wall Street. De laatste maanden lag die onder vuur omdat ze torenhoge bedragen vraagt voor medicijnen. Het verwijt luidt dat ze zich verrijkt ten koste van doodzieke patiënten.

Dat zou onder meer gebeuren via Orkambi, een loeiduur medicijn tegen taaislijmziekte dat eind vorig jaar in het nieuws kwam. Wie aan deze ziekte lijdt, scheidt slijm af dat abnormaal taai is, onder meer in de longen, het maag-darmkanaal en de lever. De levensverwachting van patiënten is tussen de 40 en 50 jaar. In eerste instantie moesten deze mensen 170.000 euro voor het medicijn neertellen. Per jaar.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden