Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2016

Alain de Botton: ‘We zijn te romantisch in de liefde’

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

In de liefde blijven we kinderen, volgens Alain de Botton. Tragikomische observaties van de grootste levenskunstfilosoof over liefde en seks. Plus tips voor een beter liefdesleven.

‘Stel, ik vind de serveerster wel leuk. Misschien moet ik dat dan maar niet met mijn vrouw delen.’ Aan het woord is Alain de Botton, ’s werelds meest vermaarde filosoof van de levenskunst. De locatie: de lobby van het Amsterdamse Conservatorium-hotel, waar ons net koffie is gebracht door een van de serveersters.
Volgens De Botton delen we het liefst alle geheimen met onze geliefde, omdat we door en door romantisch zijn. Als romantici zijn we in de liefde op zoek naar versmelting, en geheimen werpen ons terug op onze individualiteit. ‘Maar moet je zoiets nu echt vertellen? Moet het hele gezin dat weten? Het verlangen naar delen is soms bijzonder agressief. We vergeten dat we daarmee mensen kunnen kwetsen; misschien leidt het tot verdriet, tot boosheid. Daarom moeten we soms maar verkiezen iets niet te delen. Accepteer de eenzaamheid, daar is niets mis mee. Doe maar of alles oké is. Doen alsof vinden we onecht, niet authentiek, en dat is heel onromantisch. Maar de beste relaties zijn erop gebouwd.’
 

Sinds het midden van de achttiende eeuw zitten we volgens De Botton gevangen in een romantisch ideaal, dat een relatie gelijkstelt aan een spannende ontmoeting – zoals in sprookjes van de prins en de prinses, van wie we na het huwelijk weinig meer vernemen dan dat ze nog lang en gelukkig leven. We verlangen dat de liefde levenslang net zo opwindend, fris en verrassend is als in de eerste uren van de ontmoeting; we wensen dat de ander onze tekortkomingen blijft zien als charmes, en onze nukken als tekenen van karakter. 
 
Juist ons romantische verlangen in de liefde verwoest onze relaties, diagnosticeert De Botton in Weg van liefde, zijn nieuwste boek, een roman over de liefde, onderbroken door korte tragikomische reflecties over het moderne liefdesleven. Het is dan ook uit naam van de liefde dat hij die romantiek aan de kaak stelt. ‘Romantische liefde is aanlokkelijk: we hebben het idee dat je niet alleen hoeft te zijn, dat er iemand is met wie je je dagen doorbrengt, dat we geen geheimen meer voor elkaar hebben. Een mooi idee! Een opwindende gedachte! Zeker. Maar we vergeten hoe vreemd het is dat we geloven in eeuwige trouw en in harmonie. We vergeten hoe vreemd het is dat we denken dat liefde, vriendschap en seksualiteit samen kunnen gaan zonder conflict. We hebben allerlei ideeën die best vreemd zijn als je ze van voldoende afstand bekijkt – en ze maken er ons niet gelukkiger op. Stel, we hebben problemen in onze relatie: de kinderen zijn lastig, seks is er nauwelijks meer – net als geld. Dan denken we al snel dat er iets mis is met ons. Maar kun je niet net zo goed zeggen dat we het slachtoffer zijn van de romantische ideologie, die ons het leven wel heel moeilijk kan maken? Het zou al een stuk beter gaan als onze verwachtingen niet zo hooggespannen waren.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden