Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 8/2005

Film: Maternale

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

De emancipatie is niet klaar als vrouwen 'net als mannen' worden. Er moeten ook nieuwe beelden ontstaan over wie of wat vrouwen kunnen zijn, aldus de feministische filosofe Luce Irigaray. Haar hoofdwerk is in film verbeeld.

‘Zie je? Ik kan je nooit alleen laten… je bent een echt kind.’ De moeder speelt haar rol van de bezorgde moeder; de dochter speelt, aanvankelijk, mee. In de film Maternale (1978) toont de Italiaanse regisseuse Giovanna Gagliardo een symbiotische moeder-dochterrelatie, die vooral vorm krijgt door ‘voedingsincest’: de moeder dwingt de dochter, Carla, te eten (‘Je moet het opeten, dat is goed voor je.’) en in een fantasie deelt ze een slagroomtaart met haar dochter, aan een keurig, voor twee personen gedekte tafel.

Gagliardo liet zich bij het maken van de film inspireren door het werk van de feministische filosofe Luce Irigaray, die op Gagliardo’s verzoek een nawoord schreef bij de film. De film is meer dan een portret van een verstikkende relatie, hoewel het verhaal ook overtuigt als het verhaal van de moeder en haar dochter. Gagliardo toont – in extremis – het verhaal van elke vrouw of, voorzichtiger geformuleerd, van de gevaren die elke vrouw dreigen te verstikken.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden