Home Film: Maternale

Film: Maternale

Door Florentijn van Rootselaar op 03 oktober 2005

Film: Maternale
08-2005 Filosofie magazine Lees het magazine

De emancipatie is niet klaar als vrouwen ‘net als mannen’ worden. Er moeten ook nieuwe beelden ontstaan over wie of wat vrouwen kunnen zijn, aldus de feministische filosofe Luce Irigaray. Haar hoofdwerk is in film verbeeld.

‘Zie je? Ik kan je nooit alleen laten… je bent een echt kind.’ De moeder speelt haar rol van de bezorgde moeder; de dochter speelt, aanvankelijk, mee. In de film Maternale (1978) toont de Italiaanse regisseuse Giovanna Gagliardo een symbiotische moeder-dochterrelatie, die vooral vorm krijgt door ‘voedingsincest’: de moeder dwingt de dochter, Carla, te eten (‘Je moet het opeten, dat is goed voor je.’) en in een fantasie deelt ze een slagroomtaart met haar dochter, aan een keurig, voor twee personen gedekte tafel.

Gagliardo liet zich bij het maken van de film inspireren door het werk van de feministische filosofe Luce Irigaray, die op Gagliardo’s verzoek een nawoord schreef bij de film. De film is meer dan een portret van een verstikkende relatie, hoewel het verhaal ook overtuigt als het verhaal van de moeder en haar dochter. Gagliardo toont – in extremis – het verhaal van elke vrouw of, voorzichtiger geformuleerd, van de gevaren die elke vrouw dreigen te verstikken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer