Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021 [favorite_button]

De Weense kring

Bert Keizer
filosoof, verpleeghuisarts

In de eerste helft van de twintigste eeuw wemelde het in Wenen van de briljante geesten. David Edmonds beschrijft de geschiedenis van de ‘Wiener Kreis’, een kring van scherpe, veelal Joodse denkers.

Om half tien in de ochtend van 22 juni 1936 werd Moritz Schlick, filosofieprofessor aan de universiteit van Wenen, op weg naar de collegezaal in het trappenhuis van de universiteit dood­geschoten door Johann Nelböck, een gestoorde student die dacht dat de professor iets had met zijn ex.

Eigenlijk was dat het gruwelijke einde van de Wiener Kreis. Schlick was de oprichter, gastheer en een beetje de voorzitter van een kring scherpe geesten die in het Wenen van na de Eerste Wereldoorlog regelmatig bijeenkwam. Herbert Feigl, Kurt Gödel, Otto Neurath, Friedrich Waismann en Rudolf Carnap zijn de bekendste namen. Velen van hen hadden gediend in de oorlog en worstelden nog altijd met de menselijke ellende die zij meemaakten, en de hopeloze stompzinnigheid van de politiek leiders.
Wat zich afspeelde in Wenen tussen 1875 en 1938 is van het allergrootste belang voor wie iets wil begrijpen van wat er daarna gebeurde: de Tweede Wereldoorlog en de vrijwel totale vernietiging van de Joodse bevolking in wat toen Midden-Europa heette.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden