Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 8/2005

De opvolger van Nietzsches laatste mens

Marc Van den Bossche

'De moderne mens is niet alleen weldoorvoed,  maar neemt hij ook veel ruimte in, vooral in de vorm van onverschillig, lomp of zelfs gewelddadig gedrag.' Een grafrede.

Filosofen hebben iets gemeen met begrafenisondernemers. Niet dat dit altijd zo geweest is, maar pakweg de laatste honderdvijftig jaar heeft de geschiedenis van de filosofie aardig veel weg van een kerkhof. Zeg nu zelf: welke (mens)wetenschap zou het in het hoofd durven halen zeer volmondig te verklaren dat de Mens dood is. Of variaties daarop: het subject, het individu, het ik, het zelf… Filosofen doen dat. Zij delven een graf en leiden met al dan niet moraliserende taal het te begraven specimen daarheen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden