Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2012

God is dood

Sebastien Valkenberg


God is dood

Friedrich Nietzsche (1844-1900)
De dood van God betekent niet meer dan de ervaring dat het christelijk geloof ongeloofwaardig geworden is.

Wat is het?
Nietzsche beschrijft hoe het christendom zijn betekenis heeft verloren. Er is geen bovennatuurlijk wezen dat goed en kwaad bepaalt en het leven zin geeft.

Wat doet het?
Een kans om ons leven zelf in te richten – zonder enige verwijzing naar een hiernamaals. Het moet op aarde gebeuren.
 

Dat God dood is kan niemand zijn ontgaan. Friedrich Nietzsche voorspelde dit ruim honderd jaar geleden al en de leegstaande kerken bevestigen zijn gelijk. Inmiddels zijn we alweer een stap verder, zegt Erik Oger, emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gespecialiseerd in het denken van Nietzsche. Kerkgebouwen worden in rap tempo omgebouwd tot boekhandels, discotheken of appartementencomplexen. ‘Het zijn niet eens meer zerken die herinneren aan een gestorven God.'

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden