Home ‘We kunnen slechts verlangen naar het noodzakelijke’

‘We kunnen slechts verlangen naar het noodzakelijke’

Door Steven Nadler op 14 november 2012

04-2001 Filosofie magazine Lees het magazine

Spinoza schreef grote delen van zijn Ethica tijdens zijn verblijf in Voor­burg. In Amsterdam was hij niet meer welkom vanwege zijn ideeën. Wat hij echt vond, durfde hij tijdens zijn leven zelfs aan zijn vrienden niet te openba­ren. Pas na zijn dood verscheen de Ethica in druk. In zijn biogra­fie die deze maand verschijnt legt Steven Nadler uit waarom.

In de zomer van 1663 keerde de pest terug in Noord-Europa. Hoewel het even duurde voor de ziekte haar grootste kracht bereikte, bleek de epidemie bijzonder kwaadaardig en duurde ze meer dan zes jaar. In 1666 schreef Henri Oldenburg aan Spinoza dat de ziekte in Londen zo hevig woedde dat de bijeen­komsten van de Royal Society waren verdaagd, terwijl de weten­schappers naar het platte­land vluchten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.