Home Eten Stine Jensen: Echt eten
Eten

Stine Jensen: Echt eten

Door Stine Jensen op 03 november 2014

Stine Jensen: Echt eten
Cover van 11-2013
11-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Eco-food is de nieuwe religie. Het kan een randstedelijk verschijnsel zijn, maar ik zie het overal om me heen. Veel kennissen en vrienden starten de dag met een portie havermout na het lezen van De voedselzandloper, schudden nee als de koekjes op tafel komen, en kiezen bij het diner voor quinoa, mungbonen of groene linzen. Sommigen hebben vastendagen ingelast, of melden op Facebook dat ze aan het sapkuren zijn in Zeeland of Turkije.

Ook ik ben al enige tijd bewuster met voedsel bezig. Al was het maar omdat mijn dochter van drie elke dag wel een ijsje wil. Of twee. En ik mij daartoe moet verhouden. Onlangs kreeg ik in een winkel zelfs een boekje van een filosoof cadeau bij mijn aankopen: Echt eten van Michael Pollan. Ik werd beloond voor het kopen zes wortelen, twee avocado’s en een biologisch afbreekbare fles verse jus d’orange met filosofie voor veel te veel geld. Kapitalisme en eco-food gaan prima samen.

De speciale winkeleditie van Echt eten bestaat voor een deel uit wijze spreuken – eetaforismen. Bijvoorbeeld: ‘Het is geen voedsel als het in elke taal hetzelfde heet. (Denk aan Big Mac, Cheetos of Pringles.)’ Of: ‘Eet geen voedsel dat is gemaakt in gebouwen waar iedereen een operatiemuts op moet.’

Als criticus moet ik de neiging onderdrukken om meteen op te merken dat ik een documentaire zag over moleculair koken in toprestaurant El Bulli, waar alle koks operatiehandschoentjes, kapjes en mutsen droegen, zodat er geen haar terecht zou komen in de haute cuisine die daar werd bereid. Ik zou mij geprivilegieerd en gezond voelen om dat chirurgisch bereide voedsel te mogen nuttigen. Als filosoof ben ik ook meteen waakzaam: de behoefte aan ‘echt’ is immers een obsessie van deze tijd waarin we leven. De Canadese mediafilosoof Andrew Potter schrijft in The Authenticity Hoax (2010) dat alle ‘echt’-bewegingen mislukte pogingen zijn om te ontsnappen aan digitalisering, onechtheid, mediatisering en commercialisering van het leven. De suggestie wordt namelijk gewekt dat er ooit een ‘echt’ leven was, met echte intimiteit, echte gemeenschappen, echte vrienden, echte muziek, echte landschappen en echt eten, en dat dit alles nu weg zou zijn en een nastrevenswaardig ideaal om te hervinden. ‘Echt’ en ‘onecht’ zijn geen feiten, maar waardeoordelen, stelt Potter. Echtheid najagen is net zoiets als de pot met goud aan het eind van de regenboog willen pakken. We moeten echtheid vooral beschouwen als een ideologisch concept dat tegenwoordig wordt ingezet tegen het ‘inauthentieke’ leven van de moderne wereld waarin individualisme en zelfontplooiing hoogtij vieren.

Maar intussen ben ik toch om. Omdat het een ideologie is die wel door feiten wordt ondersteund.

Relevante berichten

Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?
Dieren
Voor leden

Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?

Dierconsumptie zorgt voor leed en klimaatverandering, en verhoogt het risico op pandemieën. Moeten we afzien van dierlijke producten? beeld Bas van der Schot Als omnivoor, zo stelt voedseljournalist Michael Pollan, ziet de mens zich dagelijks met een dilemma geconfronteerd: wat eten we vanavond? Een koala hoeft zich die vraag niet te… Read More

Lees meer
Wat transparantie niet laat zien
Wat transparantie niet laat zien
Eten
Voor leden

Wat transparantie niet laat zien

Hoe meer informatie we hebben over ons eten, hoe meer we het vertrouwen. Maar die transparantie toont volgens Ellen Mangnus een vertekende werkelijkheid. Deel 1 van een serie over voedsel. Vroeger kenden we de boer en de bakker, nu hebben we vaak geen idee waar en hoe wat op ons… Read More

Lees meer
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?
Eten
Voor leden

Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?

We vroegen onze lezers hoe ze de dag plukken. Dat gebeurt vooral in de natuur en met vrienden. 1. Natuur De dag plukken in de natuur is iets waar de romanticus Jean-Jacques Rousseau helemaal achter zou staan. Rousseau beschouwt de natuur als een bron van het goede, van onschuld, menslievendheid… Read More

Lees meer
Filosoof in de keuken
Filosoof in de keuken
Eten
Voor leden

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’ Julian Baggini viel in een halfjaar dertien kilo af. Die kilo’s zitten er nu weer aan,… Read More

Lees meer