Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 11/2016

Voltaire, filosoof en spindoctor

Lambert Teuwissen

Voltaire is een van de hoofdrolspelers in de expositie Catharina, de Grootste in de Hermitage te Amsterdam. ‘Ik kreeg toevallig uw werk in handen. Ik kon er geen genoeg van krijgen’, schreef de tsarina in haar eerste brief aan de Franse denker.

Daar staat de beroemdste denker van zijn tijd, in zijn nachthemd en met een slaapmuts op. Voltaire hinkt op één been om zijn broek aan te krijgen, terwijl hij gesticulerend met een hand zijn secretaris aantekeningen dicteert. De toeschouwer is zowel onder de indruk als geamuseerd: blijkbaar zat de schrijver bij het ontwaken al zo vol inspiratie dat hij zichzelf niet eens een ontbijt gunde. 


Voltaire hinkt op één been om zijn broek aan te trekken, terwijl hij gesticulerend met één hand zijn secretaris aantekeningen dicteert

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden