Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Kritisch denken als reflecteren op het begrijpen van anderen

Dr Heleen Torringa, o.a. docent aan het Instituut voor Filosofie, zal deze lezing naar aanleiding van haar dissertatieonderzoek geven.

In deze lezing vertelt dr. Heleen Torringa over het interdisciplinaire proefschrift waarop zij in juli 2011 promoveerde en dat handelt over kritisch denken; wat betekent het, wat vereist het van individuen en hoe leer je het op school? Duidelijk zal worden waarin Torringa’s concept van kritisch denken verschilt van dominante concep-tualiseringen waarin goed redeneren centraal staat. In Torringa’s concept stelt een kritische denker zich (in hoofdzaak) andere vragen dan de vraag of een redenering deugdelijk is en/of een propositie waar is. Eén van de twee hoofdvragen luidt: wat bedoelt deze spreker of deze schrijver te zeggen met een uiting in kwestie? Stel je voor dat een kritische denker hoort (aan de toon, de gebruikte woorden) dat een spreker waarschuwt met woorden. De vraag die volgt is: is het gegrond om in dit geval te waarschuwen? Het stellen van deze vragen en ze zélf beantwoorden is kritisch denken.
In het proefschrift is een hypothese ontwikkeld over de correlaten van kritisch denken-prestatie. Aan de hypothese en de didactische ideeën over het leren van kritisch denken door kinderen en adoles-centen wordt in deze lezing niet voorbij gegaan. Torringa zal in deze lezing ook aangeven welke waarde zij toekent aan kritisch denken. Hannah Arendt helpt haar…

SYMPOSIUM
dinsdag 17 april 2012 - dinsdag 17 april 2012
Den Haag: Parkhotel, Molenstraat 53
kosten : € -- (leden; niet-leden ter kennismaking welkom)

inschrijven

per e-mail

organisatoren

Vereniging voor Wijsbegeerte te 's-Gravenhage

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Vereniging voor Wijsbegeerte te 's-Gravenhage.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.