Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Gezichten van de mens bij Paul Ricoeur

Het accent ligt op het thema van het geheugen, dat Paul Ricoeur introduceert in zijn voorlaatste grote boek: La Mémoire, l'Histoire, l'Oubli. Ricoeur werpt hierin een aantal vragen op. Wat betekent het dat wij een aantal herinneringen nooit mogen vergeten? Hoe moeten we bij vieringen en rouwvolle herdenkingen met ons geheugen omgaan? Wat is de maatschappelijke impact van dit nooit mogen vergeten?

Ricoeur dacht hierbij aan de herdenkingen van de Franse Revolutie na meer dan tweehonderd jaar, maar ook aan de blijvende aandacht voor de Holocaust. Precies zijn inzichten hieromtrent brengen nu nog steeds grote beroering teweeg en zijn de moeite waard om van dichterbij te bekijken.

Paul Ricoeur legt in zijn oeuvre een lange weg af en gaat in iedere nieuwe studie dieper in op een ander vermogen of 'gezicht' van de mens. Het inzicht in deze vele gezichten vormt de fundamentele wijsgerige antropologie waar het Ricoeur steeds om te doen is geweest.

Koen Boey ontsluit tijdens deze avondpresentatie het gedachtegoed van Ricoeur. Hij volgde zelf Ricoeurs colleges in Nanterre.

Koen Boey is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit Antwerpen.

SYMPOSIUM
maandag 26 september 2011 - maandag 30 november -1
Somersstraat 13-15, 2018, Antwerpen
kosten : € Gratis

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: +32(0)32312900

organisatoren

Garant-Uitgevers

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Garant-Uitgevers.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.