Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Meesters van het wantrouwen

De meesters van het wantrouwen: Marx, Nietzsche en Freud. Drie provocerende en invloedrijke denkers die het beeld van de mens als autonoom, rationeel individu kantelden. Bij HOVO Amsterdam krijgt u vier hoorcolleges over deze uitdagende denkers.

In de Moderniteit ontstaat het beeld van de mens als een autonoom, rationeel individu met een vrije wil, dat op basis van zijn eigen verstand de juiste keuzes kan maken. Deze opvatting is diep geworteld in onze hedendaagse Westerse cultuur. Denk aan zelfhulpboeken die claimen dat je alles kan bereiken als je het maar echt wil, de oneindige keuzemogelijkheden in de supermarkt maar ook het democratisch stemrecht. Zijn we echter wel zo rationeel, vrij en autonoom?
 
Volgens de drie zogenoemde ‘meesters van het wantrouwen’, Marx, Nietzsche en Freud is dit mensbegrip een illusie. Zij stellen dat de mens onderhevig is aan factoren waarover hijzelf geen controle heeft. Zo beweert Marx dat het denken afhankelijk is van de economische praktijk; Nietzsche ontbloot een irrationele wil tot macht die onze rationele zoektocht naar waarheid kenmerkt; en volgens Freud liggen er onbewuste driften ten grondslag aan onze bewuste wil. Maar wat stellen de genoemde wantrouwers tegenover het moderne mensbeeld? En hoe hebben zij onze cultuur beïnvloed?
 
In deze cursus maken de deelnemers kennis met provocerende en invloedrijke denkers en worden ze geprikkeld na te denken over hoe de vier mensopvattingen zichtbaar zijn in het hedendaagse Westen. Daarnaast stellen we de vraag wat het voor ons zelfbegrip betekent als we een modern, marxistisch, nietzscheaans of freudiaans perspectief innemen.
 
Docent
Ype de Boer MA studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit en promoveert op de filosofie van de hedendaagse Italiaan Giorgio Agamben, wiens werk hij tevens vertaalt. Daarnaast is hij redacteur bij Parresia.

Onderwijsvorm
vier hoorcolleges op 29 juni en 1, 6, 8 juli

CURSUS
maandag 29 juni 2015 - woensdag 8 juli 2015
10:00 tot 13:00
Amsterdam
kosten : € 110,- (incl. reader à € 15,-)

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 020-5985669

organisatoren

HOVO Amsterdam | VU vanaf vijftig

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Amsterdam | VU vanaf vijftig.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.