Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 8/2001

Moraal: een kwestie van hedonistisch calculeren

Nicholas Fearn

Bij moraal denk je als eerste aan het indammen van genot. In de ogen van Jeremy Bentham, de bedenker van het utilitarisme, dien je juist het algemeen belang als je het grootste plezier voor het grootste aantal mensen najaagt.
Volgens een opiniepeiling die op 3 oktober 1995 werd gehouden door CNN en het dagblad USA Today geloofde 56 procent van de Amerikanen dat O.J. Simpson zijn vrouw Nicole en haar vriend Ronald Goldman had vermoord. De jury verklaarde hem bij gebrek aan bewijs echter onschuldig en de zaak liep met een sisser af. Laten we eens proberen ons een heel andere loop van de gebeurtenissen voor te stellen, waarin de jury op het laatste moment het onomstotelijke bewijs van Simpsons schuld krijgt voorgelegd. Maar dan, net als de juryleden tot stemming overgaan, krijgen ze te horen dat een groep gewapende mannen van plan is hevige rellen - waarbij zonder twijfel doden zouden vallen - uit te lokken in de straten van Los Angeles indien Simpson veroordeeld wordt. De juryleden hebben nu de plicht een oordeel uit te spreken op basis van wat zij als de waarheid beschouwen, maar hebben ze niet ook de plicht de dood van onschuldige mensen te voorkomen wanneer dat in hun vermogen ligt?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden